Pečení
Recepty na jednoduché domácí pečivo
Recepty na těsto na pečení – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Těsta jsou základní hmotou každého pečiva. Nejčastější ingrediencí, která spojuje všechny typy těst, je mouka různých typů a jemností.
Těsta se od sebe liší základními ingrediencemi a spolu s tím lze rozlišovat typy kypřících složek způsobujících tak zvané „vyběhnutí“ těsta během pečení. Nejčastější pomůckou k dosažení takového efektu je prášek do pečiva, droždí, kvásek, soda nebo bílkový sníh.
Zatímco droždí se užívá na kynuté těsto, sníh bývá základem dortových korpusů a piškotů. Oblíbené buchty na plech nebo muffiny zase kypří většinou prášek do pečiva.
Těsto by mělo vždy odpovídat vybranému dezertu na základě své pevnosti, konzistence či savosti. Pro koláče s tekutou ovocnou náplní nebo quishe se například využívá křehké máslové těsto, které neprosákne a udrží správný tvar. Mnoho typů těst lze v současnosti koupit předpřipravená v obchodech, ale například kynuté těsto je nutné připravovat vždy čerstvé.