Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mléčné výrobky

Recepty na jednoduché mléčné výrobky

Díky tomuto receptu zvládnete domácí kondenzované mléko za 15 minut

Koupit kondenzované mléko můžete téměř všude. Víte však, že to domácí je podstatně chutnější a je hotové do 15 minut? Podívejte se na recept, který vás přesvědčí o tom, že byste si ho měli dělat, pokud možno sami. Jak proto, že vás ohromí svou chutí, tak i proto, že vyjde na pár korun. Tím ale klady nekončí. Také nezapomínejte na to, že vaše verze nebude obsahovat žádné konzervanty a další nebezpečnou chemii.

Stačí jenom tři ingredience

Že je domácí kondenzované mléko velmi jednoduché, o tom vás jasně přesvědčí už seznam ingrediencí. Potřebovat totiž budete jenom tři věci. A to konkrétně tyto:

  • 200 g mléka
  • 200 g cukru
  • 20 g másla

Mléko samozřejmě doporučujeme, pokud možno plnotučné a máslo by mělo být taktéž co nejkvalitnější, s vysokým obsahem tuku. Obojí se pozitivně podepíše na výsledné kvalitě.

Smícháte všechny ingredience

Že je domácí kondenzované mléko velmi jednoduché, to se za chvíli sami přesvědčíte. Jako první je třeba smíchat mléko a cukru v dostatečně velkém hrnci. Ten velmi pomalu zahřívejte a stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přihodíte na kostky nakrájené povolené máslo a opět mícháte, aby došlo k rozpuštění a spojení s ostatními ingrediencemi. Pozor na teplotu, která by v této fázi neměla být nijak výrazně vysoká.

Pozvolna vařte

Když je cukr rozpuštěný a máslo také, můžete pokračovat v zahřívání a neustálém míchání. Jakmile se směs začne vařit, udržujte její teplotu, míchejte a vařte po dobu asi 10 minut. Během této doby vás možná překvapí, že je vše tekutější, než se zdá. Neznepokojujte se. Je to zcela v pořádku. Domácí kondenzované mléko během přípravy zřídne, ale po vychladnutí bude takové, jaké má být.

Přelijte do nádoby a nechte vychladnout

Po deseti minutých vaření máte v podstatě hotovo. Nyní mléko nalijete do připravené nádoby, kde ho necháte vychladnout. Ideálně při pokojové teplotě, aby bylo vše pozvolné. Pokud spěcháte, je možné vložit ho do lednice nebo mrazáku. Během chladnutí čas od času zamíchejte. Když teplota klesne na tu pokojovou, zjistíte, že je vaše kondenzované mléko husté tak jak potřebujete. A to je i chvíle, kdy ho můžete začít používat.